Home     Tarwe Zomer per kg.
Tarwe Zomer per kg.

Tarwe Zomer per kg.


Tarwe is één van de oudste gedomesticeerde planten. De domesticatie vond waarschijnlijk ongeveer 10.000 jaar geleden plaats in het Midden-Oosten en Afrika van Syrië tot Kasjmir en naar het zuiden tot in Ethiopië.
Gewone tarwe of broodtarwe is wat afstamming betreft hexaploïde met 42 chromosomen  en ontstaan uit verschillende voorouderrassen.



€ 2.50

Staffelprijs vanaf kg .. per kg:

  • 1 = € 2.50
  • 2 = € 2.40
  • 10 = € 2.30
  • 25 = € 2.20
  • 50 = € 2.15
  • 100 = € 2.10

Artikelcode: 855263

Tarwe Zomer  per kg.


  • Productinformatie

Tarwe is één van de oudste gedomesticeerde planten. De domesticatie vond waarschijnlijk ongeveer 10.000 jaar geleden plaats in het Midden-Oosten en Afrika van Syrië tot Kasjmir en naar het zuiden tot in Ethiopië.
Gewone tarwe of broodtarwe is wat afstamming betreft hexaploïde met 42 chromosomen  en ontstaan uit verschillende voorouderrassen.

Veredeling:
De wilde en primitieve tarwesoorten hebben een brosse aarspil, waardoor de korrels zich makkelijk kunnen verspreiden. Ook zijn de korrels stevig omsloten door de kafjes en zitten er weinig korrels op een aar. Deze ongewenste eigenschappen zijn door de mens door de eeuwen heen weggeselecteerd. Eenkoorn en emmertarwe werden 4000 jaar v.Chr. veel verbouwd in Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied. Waarschijnlijk kwam eenkoorn veel voor als een ongewenste vermenging met emmertarwe. Na 300 v.Chr. werd durumtarwe met naakte korrels meer en meer verbouwd en na enkele eeuwen had deze soort de emmertarwe verdrongen. Gewone tarwe kwam in 200 v.Chr. voor het eerst voor in het Middellandse Zeegebied. Tegelijkertijd werd ten noorden van de alpen emmertarwe verdrongen door spelt. In de Middeleeuwen werd gewone tarwe en spelt in Europa veel verbouwd. Uiteindelijk is spelt bijna geheel verdrongen door de gewone tarwe.
Door kruising en selectie zijn er van gewone tarwe duizenden rassen gekweekt met verschillende eigenschappen en een steeds hogere opbrengst per ha. Meel van gewone tarwe is afhankelijk van het ras geschikt voor het maken van brood, biscuit en gebak. Pasta's worden meestal van durumtarwe gemaakt.

Rassen:
Tarwerassen worden ingedeeld naar groeiseizoen (wintertarwe, zomertarwe en overgangstarwe). Verder maakt men bij broodtarwe onderscheid op basis van, de structuur van het endosperm: zachte of harde (niet te verwarren met durumtarwe) en de kleur van de korrel: rood of wit.
Ook wordt broodtarwe vaak ingedeeld op basis van de kwaliteit, die grotendeels bepaald wordt door het gehalte en de kwaliteit van het eiwit of gluten en in mindere mate door de hardheid van de korrel.
In Nederland worden tarwerassen gekwalificeerd als: betere baktarwe, baktarwe, vultarwe, biscuittarwe of voertarwe.

Duiven en eenden zijn gek op tarwe en leveren veel gewasschade op.

Zaaispecificatie:
Hoogte: 80 cm
Zaaitijd: mrt/mei
Zaaihoeveelheid: 140 kg/ha
Diersoort: Alle wild, duiven en eenden