Granen Spelt (niet altijd voorradig) p/kg

per kg. Spelt (Triticum spelta) is een soort grove tarwe. Het kan gegeten worden in plaats van gewone tarwe.

Granen Spelt (niet altijd voorradig) p/kg
7.50 *Prijzen zijn inclusief btw
Artikelcode855258
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
Spelt (Triticum spelta) is een soort grove tarwe. Het kan gegeten worden in plaats van gewone tarwe. De smaak is iets anders dan die van gewone tarwe. De kafjes van gewone tarwe laten ook heel makkelijk los, terwijl die van de speltkorrel zeer vast zitten. Dit betekent dat ze er met een pelmolen afgepeld moeten worden voordat de speltkorrel gemalen kan worden. Niet altijd voorradig!
Kortingsschema
  • 1 = € 7.50
  • 2 = € 6.80
  • 10 = € 6.65
  • 25 = € 6.60
  • 50 = € 6.05
  • 100+ = € 6.00
Spelt (Triticum spelta) is een soort grove tarwe. Het kan gegeten worden in plaats van gewone tarwe. De smaak is iets anders dan die van gewone tarwe. De kafjes van gewone tarwe laten ook heel makkelijk los, terwijl die van de speltkorrel zeer vast zitten. Dit betekent dat ze er met een pelmolen afgepeld moeten worden voordat de speltkorrel gemalen kan worden.

Geschiedenis
Spelt is ontstaan in het Midden Oosten, waar de soort al minstens 3000 jaar wordt verbouwd. In de Middeleeuwen werd spelt verbouwd in Europa in Zwitserland en Duitsland en Tirol. Spelt speelde een grote rol in de voedingsleer van de heilige Hildegard van Bingen. In de twinstigste eeuw is spelt bijna geheel verdrongen door gewone tarwe (Triticum aestivum), omdat speltgraan minder opbrengt per hectare, en omdat het pellen in de pelmolen extra tijd en geld kost.

Spelt weer in opkomst
Spelt komt nu weer in de belangstelling bij de biologische landbouw omdat het minder bemesting nodig heeft, beter resistent is tegen ziekten, en een zogenaamde harde korrel met een hoog gehalte aan gluten heeft wat gunstig is voor het bakken van brood. Dit hoge gehalte aan gluten zorgt er overigens wel voor, dat spelt niet geschikt is voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie), wel bijzonder geschikt voor mensen met Tarweallergie.
Spelt wordt tegenwoordig verbouwd in Zwaben (rassen: Bauländer Spelz, Schwabenkorn), Franken (Franckenkorn), Zwitserland, Oostenrijk (rassen: Hubel, Ostro) en België (rassen: Hercule, Redouté, Rouquin). Andere rassen die in Duitsland geteeld worden zijn Emilius, Holstenkorn en Oberkulmer Rotkorn.

Speltproducten
In Nederland is speltmeel, speltbloem en speltbrood vaak te verkrijgen bij natuurvoedings- en reformwinkels. Ook steeds meer bakkers bieden minimaal één soort speltbrood aan, of soms speltkoekjes. Van spelt wordt ook nog macaroni en andere soorten pasta's, bier en jenever gemaakt, en met de kafjes worden kussens gevuld.

Zaaispecificatie:
Hoogte: 130 cm
Zaaitijd: sept/okt
Zaaihoeveelheid: 150 kg/ha
Diersoort: Alle wild

Reviews

Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal
Schrijf een review