Kaasjeskruid groot p/kg

per kg. Het Kaasjeskruid groot is een 1 tot 1,5 meter hoge vaste plant. Regionale namen zijn o.

Kaasjeskruid groot p/kg
135.00 *Prijzen zijn inclusief btw
Artikelcode855850
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
Het Kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een 1 tot 1,5 meter hoge vaste plant. Regionale namen zijn o.a. Hemdeknoopjes, Juvverrooske, Kasekenskruid, Kattekaasjes, Kerkbloem, Mastellekens, Mastellekenskruid en Pastellekens. Insecten zijn dol op kaasjeskruid.
Kortingsschema
  • 1 = € 135.00
  • 2+ = € 130.30
Het Groot Kaasjeskruid is een 1 tot 1,5 meter hoge vaste plant. Insecten zijn dol op kaasjeskruid.

Groot Kaasjeskruid is in het grootste deel van Europa te vinden in bermen, langs dijken, wegen en op braakliggende bouwplaatsen, maar ook in tuinen en bloemborders. Het is het belangrijkste medische kruid en werd vroeger beschouwd als een middel tegen alle kwalen. Nu wordt het vooral gebruikt als verzachtend middel bij ontstekingen, long- en luchtwegaandoeningen, tegen bronchitis, astma en emfyseem. Wordt ook gebruikt om wol lichtpaars tot lila te kleuren (mauve).  Doordat deze plant zichzelf gemakkelijk uitzaait, is hij ook heel geschikt voor verwilderde tuinen. Ook is deze plant zeer geliefd door bijen, hommels en vlinders. De naam kaas is afgeleid van de vruchtvorm, die iets van een Goudse kaas wegheeft.

De plant heeft 3- tot 7-lobbige, handvormige bladen. De 25 - 40 mm grote roze bloemen hebben veel meeldraden, die tot een buisje samengegroeid zijn, en groeien met twee of meer bijeen in de bladoksels. De bloeiperiode loopt van mei tot september. De vijf roze kroonbladen zijn iets ingesneden en hebben donkere strepen.

Het verspreidingsgebied beslaat het grootste deel van Europa. De plant kan men aantreffen in warme bermen, langs wegranden, hagen en muren. De plant wordt ook in de siertuin gebruikt.

De plant bevat o.a. slijm, etherische olie, looistof, tanninen, flavonoïden en anthocyanen, met name in de bloemen. De plant heeft een lange geschiedenis als geneeskruid. De oude Latijnse naam Herbra Omniumorbium (kruid voor alle ziekten) wijst hier ook op. Thee van de bladeren kan gebruikt worden bij mondholte-, keelholte- en strottenhoofdontstekingen. Een afkooksel (twee handen met bloemen op 1 1iter water twee à drie minuten laten koken) kan gebruikt worden voor het baden van zweren en huidontstekingen. Raadpleeg ook altijd een arts! Als voedingsmiddel bevat de plant vitaminen A, C, B1, B2, en ß-caroteen. Het is derhalve ook lange tijd als groente in trek geweest.

Het Kaasjeskruid is drachtplant voor bijen en hommels. Het is waardplant voor de distelvlinder (Vanessa cardui) en het kaasjeskruiddikkopje.

Zaaispecificatie:
Hoogte: 125cm
Zaaitijd: voorjaar
Zaaihoeveelheid: 10 kg/ha
Diersoorten: Bijen, insecten

Reviews

Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal
Schrijf een review